Joghatóság az európai designjogban - Vadász Vanda (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2023)
Az Európai Unió által létrehozott, csaknem 20 éve változatlanul működő közösségi formatervezési mintaoltalmi rendszer változóban van. A 2014-ben meginduló folyamat legújabb állomása az Európai Bizottság 2022-es javaslata (Design javaslat), melynek célja a digitális kor követelményeihez való igazodás, illetve a kkv.-k és a fokozott formatervezésiminta-igényű iparágak számára biztosítandó könnyebb hozzáférhetőség. E Design javaslat apropóján készült írás célja, hogy bemutassa a joghatósági szabályok e jogterületen kialakult működését. A több szintű - nemzetközi, európai uniós és nemzeti - szabályzás európai uniós vetületén túl elemzésre kerül az unió vonatkozó esetjoga, illetve a területen született kiemelkedő soft law eszközök megoldásai.