„Néma gyereknek...” A szerzői jogi felhasználási szerződések értelmezésének egyes aspektusai - Pogácsás Anett (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2022)
Hatályos szerzői jogi törvényünk számos speciális értelmezési szabályt tartalmaz, ám az Szjt. 42. § (3) bekezdése ezeket a rendelkezéseket azzal az általános értelmezési szabállyal koronázta meg, amely szerint, ha a felhasználási szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni. A felhasználási szerződés hallgatása, hiányossága, homályossága esetére tehát az Szjt. a szerző számára kedvezőbb irányt jelöli ki. A szerződések értelmezésére az esetek egy részében valamilyen rejtett disszenzus feloldhatósága érdekében van szükség. A szerzői jogban is akkor jelent fogódzót ez a speciális értelmezési szabály, ha a felek nem kielégítő részletességű (hiányos) vagy ellentmondásos tartalmú, de (adott esetben vitathatóan) létező, sőt érvényes szerződést kötnek. Jelen tanulmány egyrészt az értelmezési szabály jelentőségét és az érvénytelenséghez, valamint a nem létező szerződésekhez való viszonyát járja körül, másrészt a konkrét esetekben történő alkalmazása során megfigyelhető tendenciákat igyekszik azonosítani.